Isus sau Baraba?

Postat Feb 29, 2016 de Dejan Andov În interior Tatăl și Fiul

ISUS SAU BARABA?  
                                                                         Dejan Andov  

Acest verset descrie foarte bine starea actuală a poporului lui Dumnezeu de astăzi. Suntem confruntați cu două înțelegeri diferite despre Isus și avem de a alege una dintre ele. De fapt trebuie să alegem între doi Isuși, unul adevărat și un „alt Isus”, un Isus fals care, dacă este ales, va duce poporul la un alt duh și o altă Evanghelie.

Unul din acești doi Isuși este Cel al pionierilor noștri, oameni care au studiat Cuvântul lui Dumnezeu cu mare zel și printre care s-a manifestat darul profetic în persoana lui Ellen G. White. Isusul pionierilor este un Fiu adevărat al lui Dumnezeu Tatăl, născut de El în veșnicie și care a moștenit tot ce are Tatăl. Următorul citat exprimă foarte bine pe acest Isus:

Al doilea Isus este cel al teologilor bisericii de astăzi, un Isus complet diferit de Cel al pionierilor; unul care este numai numit „Fiul lui Dumnezeu”, dar care nu este Fiu adevărat. Cuvântul „Fiu” este numai o metaforă, un titlu sau un rol asumat în cadrul planului de mântuire. Fiind nenăscut cu adevărat de Tatăl, acest Isus nu are nici-o legătură familiară cu El ci este numai numit „fiul Tatălui”. Despre acest Isus citim în scrierile actuale ale teologilor bisericii:

Întregul popor adventist stă față în față cu alegerea unuia din acești doi Isuși.

Este interesant că această problemă sau această încurcătură în care se găsește poporul lui Dumnezeu de astăzi nu este ceva nou, o problemă surpriză care apare în ultimele zile. Așa cum spune înțeleptul Solomon, „ce a fost va mai fi, și ce s-a făcut se va mai face, nu este nimic nou sub soare”. Cu alte cuvinte, istoria se repetă.

În Cuvântul lui Dumnezeu citim că Pilat, după obiceiul de a elibera un întemnițat, a adunat tot poporul, le-a prezentat doi oameni și a întrebat:

Au fost prezentați doi oameni, Isus și Baraba. Cu toții știm cine era Isus, dar știm cine era Baraba? Biblia ne spune că acest om a fost un „întemnițat vestit” (Mat. 27, 16) și „un tâlhar” (Ioan 18,40). De asemenea, Ellen White ne spune ca era „un mesia (hristos) fals” (Hristos lumina lumii, 733).

Numele acestui om, „Baraba” provine din expresia aramaică „bar Abbas” care înseamnă „fiul tatălui”. Deci, conform inspirației, Baraba a fost un mesia (hristos) fals a cărui nume era „fiul tatălui”.

Un alt lucru foarte interesant de amintit este faptul că unele manuscrise vechi ale Evangheliei după Matei îl numesc pe acest Baraba „Isus Baraba” sau tradus în limba noastră, „Isus, Fiul tatălui”. Probabil traducerile evangheliei de mai târziu au omis numele lui din reverență pentru Isus.

Ce coincidenţă interesantă! În prezența lui Pilat, mulţimea poporului lui Dumnezeu avea de a ales între doi oameni cu nume asemănătoare, între doi mesiii: primul, Isus, care susținea că este Fiul Tatălui și al doilea Baraba, cineva al cărui numai numele era „fiul tatălui” dar de fapt nu era fiul Tatălui. Era numai un nume, un titlu, o metaforă.

Relatarea tristă ne arată că poporul lui Dumnezeu l-a respins pe Cel care era cu adevărat Fiul Tatălui și în locul Lui l-a ales pe cel care avea numai un nume, un titlu de „fiul tatălui” dar care nu a fost cu adevărat fiu al Tatălui.

Scriptura, de asemenea, ne descoperă și motivul pentru care poporul lui Dumnezeu de atunci a făcut această alegere greșită:

Nu numai că au înduplecat poporul, ci ei chiar excludeau din Biserică pe oricine îndrăznea să creadă în adevăratul „Fiu al Tatălui”. Citim despre asta în Ioan 9, 22:

Puteți observa paralela? Poporul lui Dumnezeu de astăzi, asemenea poporului lui Dumnezeu din vechime, din nou stă față în față cu o decizie pe care are să o facă între doi Isuși, unul care este cu adevărat Fiu al Tatălui și unul care poartă numai un nume sau un titlu, un rol, „fiu al Tatălui”. Și așa cum a fost atunci, așa și astăzi, liderii spirituali ai poporului îndeamnă poporul de a alege acel Isus care este „fiul Tatălui” în sens figurativ și chiar exclud din biserică pe oricine îndrăznește să spună că acest Isus este un Isus fals, un Baraba modern și un Isus care va duce poporul la o altă Evanghelie și până la urmă, la aceeași soartă a poporului lui Dumnezeu din vechime. Prin aceasta ei împlinesc următoarea profeție:

Pe care Isus îl vei alege tu, frate sau sora?