Aplicația practica al unui adevăr teoretic

Postat Feb 07, 2016 de Dejan Andov În interior Tatăl și Fiul

                      

                              APLICAȚIA PRACTICA AL UNUI ADEVĂR TEORETIC

 


Ultimii ani au adus mari dezbateri în mijlocul bisericii lui Dumnezeu la subiectul Dumnezeirii. Poporul se dezbină și criza pare să crească în intensitate. În mijlocul acestor dezbateri se pune o întrebare logică: la ce mă ajută pe mine cunoașterea acestui subiect în umblarea mea personală cu Domnul Isus Hristos? Care este folosul de a crede corect adevărul despre Dumnezeu și care este pierderea dacă cred greșit la acest punct? Personal mi-au fost puse asemenea întrebări și într-adevăr, acestea necesită un răspuns clar. Oare este acest subiect chiar atât de important?
În articolul de față ne vom uita la un singur aspect al acestui subiect din care vom vedea care este aplicația practică a cunoașteri subiectului Dumnezeirii în mod corect.
Vom începe cu ultimele două versete din cel de-al doilea capitol din Epistola lui Pavel către Evrei. În versetele 17 și 18 din acest capitol citim:

 

În versetul 17, Pavel ne spune că Domnul Isus a trebuit să Se asemene în toate lucrurile cu frații Săi (adică noi) ca să poată fi un Mare Preot de încredere în prezența lui Dumnezeu Tatăl. Aceasta se referă la slujba pe care Domnul Isus Hristos o împlinește în Sanctuarul ceresc în fața tronului lui Dumnezeu.
În versetul 18, Pavel ne spune că Domnul Isus a fost ispitit în toate lucrurile ca și noi (vezi și Evrei 4, 15) și din aceste ispite a învățat cum poate să vină în ajutor celor ce sunt ispitiți (adică noi). Acum, cei ce sunt ispitiți se găsesc pe tot globul pământului. Versetul 17 așa cum am spus, face o referire la slujirea Domnului Isus, în natura Sa umană, în Cer, în prezența lui Dumnezeu în Sanctuarul ceresc. Versetul 18, pe de altă parte, face o referire la o altă lucrare de slujire pe care Domnul Isus o împlinește în cei care sunt ispitiți, adica în copii Săi pe pământ.
Aceasta înseamnă că Domnul Isus Hristos în același timp împlinește două funcții de slujire distincte, una în Cer și celelaltă pe pământ. Acum, noi știm că El s-a înălțat în Cer în natura umană și în această natură El împlinește lucrarea Sa de Mare Preot, dar în ce formă împlinește El lucrarea Sa pe pământ? Evident, aceasta nu poate fi în natura umană din simplul motiv pentru că aceasta nu poate fi prezentă în mai multe locuri în același timp.
Acum, doctrina populară a Trinității susține că cel care slujește pe pământ, după înălțarea Domnului Isus, este altcineva decât Domnul Isus Hristos. După această doctrină, Duhul Sfânt este o ființă separată de Domnul Isus, care a fost trimis să-L înlocuiască și să continue lucrarea Sa pe pământ.
Totuși, Pavel în versetul 18 din Evrei 2 ne spune că singurul care poate să ajute pe cei ce sunt ispitiți este cineva care a fost el însuși ispitit, pentru că numai unul care a fost ispitit poate să înțeleagă experiența ispitei prin care trec cei ispitiți. Aici este problema cu doctrina Trinității! Duhul Sfânt în această doctrină, fiind o ființă separată de Domnul Isus, niciodată nu a fost pe pământ ca om și nici nu a fost ispitit în toate lucrurile în care suntem suntem ispitiți noi și prin urmare, nu a învățăt din experiență cum poate veni în ajutor celor ce sunt ispitiți. Se pune întrebarea, cum ne poate ajuta o ființă care este în necunoștință totală în ce privește ispitele cu care ne confruntăm zi de zi? În plus, Pavel pare foarte clar ca să fie înțeles greșit. El spune că Domnul Isus a fost ispitit pentru ca să poată veni în ajutorul celor ce sunt ispitiţi! El vine și nu altcineva, spune Pavel.
Să citim acum ce spune serva Domnului în Hristos lumina lumii, pag. 166 (original):

Citiți cu atenție prima propoziție. Sora White spune că, în timp ce Domnul Isus slujește în Sanctuarul de sus, în același timp EL ESTE și nu altcineva, prin Duhul lui cel Sfânt, și slujitor în biserica Sa pe pământ. Prin aceasta El împlinește făgăduința Sa pe care a dat-o ucenicilor în Matei 28, 20: „Iată că Eu sunt (El, nu altcineva!) cu voi în toate zilele, până la sfârsitul veacului”. Ultima propoziție spune că biserica Lui are prezența Lui întăritoare și nu prezența unei alte ființe. Sora White actualmente în acest citat spune exact același lucru pe care îl spune și Pavel în versetele din Evrei 2, despre care discutăm. El este slujitor în biserica Sa, nu altcineva.
Următorul citat face acest lucru și mai clar:

Citiți, fraților, cu mare atenție: sora White ne spune aici că Duhul Sfânt este EL ÎNSUȘI! Este Domnul Isus Hristos Însuși și nu altcineva. Dar observați, în slujba Sa pe pământ, El este prin Duhul Său dezbrăcat de personalitatea umanității. Aceasta înseamna că, în timp ce în Sanctuarul din cer, Domnul Isus slujește ca o persoana în natura umană, în același timp El Însuși slujește și în biserica Sa pe pământ ca o persoană spirituală, prin Duhul Său cel Sfânt. Este o singură Ființă sau un singur Individ, dar două personalității distincte, una fizică și una spirituală.
Acum, găsim mai multe dovezi în Scriptură și Spiritul Profetic că Domnul Isus într-adevăr este Cel care vine prin Duhul Sfânt? Să citim ce spune Pavel în 1 Corinteni 15, 45:

Apostolul aici afirmă că cel de-al doilea Adam, care, bineînțeles, este Isus Hristos, a fost făcut un duh dătător de viață. Ce înseamnă aceasta? Când a fost El făcut un duh dătător de viață? Și o altă întrebare, de ce a fost făcut El un duh dătător de viață?
Pentru a răspunde la aceste întrebări va trebui să ne întoarcem la momentul întrupării. În acest moment, acum 2000 de ani, Fiul divin al lui Dumnezeu a devenit om luând natura umană pe care o va păstra pentru totdeauna. Știm acest lucru din Spiritul Profetic:

În momentul întrupării Sale, Fiul lui Dumnezeu a renunțat la omniprezența Sa așa că nu putea să fie prezent în același timp decât într-un singur loc. Acum, în Ioan 7, 38.39 citim următorul:

Aici apostolul Ioan ne spune că în momentul când Isus a spus aceste cuvinte Duhul Sfânt încă nu fusese dat și motivul pentru care Duhul nu fusese dat era fiindcă Isus nu fusese încă proslăvit. Notați idea! Trimiterea Duhului a fost strâns legată de proslăvirea lui Isus. Cu alte cuvinte, dacă Isus nu ar fi fost proslăvit, Duhul nu putea să fie dat. De ce? Care este legătura între proslăvirea lui Isus și dăruirea Duhului Sfânt?
Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să înțelegem ce înseamnă ca Isus să fie proslăvit și când a fost El proslăvit. La această proslăvire se refera El Însuși în rugăcinea Sa din Ioan 17 în versetul 5:

Deci, în acest verset, Domnul Isus cere de la Tatăl Său să-L proslăvească cu slava pe care El a avut-o la Tatăl înainte de a fi lumea. Deci, slava despre care este vorba aici cu care Isus trebuia să fie proslăvit, este ceva pe care Domnul Isus l-a avut înainte dar pentru un anumit timp l-a lăsat deoparte și acum, la sfârșitul misiunii Sale pe pământ, El cere de la Tatăl Său această slavă înapoi. E clar acest lucru?
Spiritul Profetic face o afirmație clară prin care ne descoperă care este această slava despre care s-a rugat Domnul Isus dar și motivul pentru care El a cerut să fie proslăvit. Să citim:

Cred că acest citat este suficient de clar pentru a necesita vre-un comentariu. Serva Domnului spune că slava despre care s-a rugat Domnul Isus cerând-o de la Tatăl Său este de fapt Duhul Sfânt și motivul pentru care a cerut-o să-I fie dată era ca El să poată „trăi în agenții Săi umani”. Cu alte cuvinte, este vorba despre omniprezența Sa. În trup uman El era limitat la un singur loc și Îi era cu neputința să trăiască în urmașii Săi. De aceea, cerea de la Tatăl să-i dea înapoi omniprezența pe care o avut-o înainte de întrupare dar care a lăsat-o pentru a putea experimenta ispitele și luptele care le duc ființele umane. Motivul pentru care o cerea era ca să poată  „trăi în agenții Săi umani” și pentru a putea veni „în ajutorul celor ce sunt ispitiţi.”
Acum, când a primit El această slava, și care a fost rezultatul primirii ei? Ellen White spune:

Ziua cincizecimii! Aceasta este ziua proslăvirii lui Isus și întronării Lui ca Mare Preot. Este ziua când Domnul Isus și-a primit omniprezența Sa de către Tatăl, care este Duhul Sfânt. Acum, această zi în Vechiul Testament a fost simbolizată prin ungerea preoților și a marelui preot despre care citim în următoarele versete:

Atunci când marele preot era pus în slujbă el a fost uns cu untdelemn pe capul lui. Ce se întâmpla cu acest untdelemn după ce era turnat pe capul marelui preot? Citim despre asta în Psalm 133, 2:
„Este ca untdelemnul de preţ, care, turnat pe capul lui, se coboară pe barbă, pe barba lui Aaron, se coboară pe marginea veşmintelor lui.”
Deci, untdelemnul turnat pe capul marelui preot se vărsa pe barbă lui și veșmintele lui, adică trupul lui. Aceasta era numai o ilustrație a marelui eveniment al încoronării Marelui nostru Preot în Sanctuarul ceresc. Untdelemnul folosit pentru ungerea marelui preot îl reprezintă pe Duhul Sfânt sau aceea slava cu care Tatăl L-a uns pe Fiul Său la ziua cincizecimii. Ce s-a întâmplat în momentul când Domnul Isus a fost uns? Așa cum în ilustrație, untdelemnul cobora de la capul marelui preot pe trupul lui tot așa în realitate, Duhul Sfânt turnat peste Capul bisericii, Domnul Isus Hristos, s-a coborât peste trupul Lui, biserica. Domnul Isus Hristos din acest moment trăiește în agenții Săi umani nelimitat de trupul Său uman în care slujește în prezența lui Dumnezeu în Sanctuarul ceresc.  De aceea, în Betleem Fiul lui Dumnezeu a fost făcut trup (Ioan 1, 14) dar la cincizecime Fiul lui Dumnezeu a fost făcut duh dătător de viața (1 Corinteni 15, 45), un singur individ dar două personălității distincte. Acest adevăr ne este clar prezentat și în Marcu 16, 19.20:

Versetul 19 se refera la momentul înălțării Domnului Isus. Ni se spune că, după ce a vorbit cu ucenicii Săi, Domnul Isus S-a înălțat la Cer iar ucenici au plecat și au propovăduit pretutindeni. Și acum fiți atenți, ultima parte spune: DOMNUL lucra împreună cu ei și întârea Cuvântul prin semne și minuni. Domnul Însuși lucra prin ei și nu altcineva!
Despre acest adevăr a vorbit și Domnul Isus în parabola Sa din Ioan 15:

În această parabolă Domnul Isus și ucenicii Lui sunt comparați cu vița și mlădițele ei. Mlădițele își primesc viața de la viță și dacă sunt despărțiți de viță ele se usucă și nu pot aduce roade. Tot așa, spune Isus,
ucenicii Săi trebuie să rămână în El și să primească viața de la El pentru a putea trăi și aduce multe roade. Acum, să citim următorul citat din Spiritul Profetic în care putem vedea în mod clar care este această viață care unește Vița adevărată (Domnul Isus) cu mlădițele ei (ucenicii Lui):

Observați partea accentuată. Duhul Sfânt este adevărata seva Viței, care pornește de la Vița (Domnul Isus) și pătrunde sufletul urmașilor Săi și le aduce până și gândurile în ascultare de voința lui Dumnezeu. Duhul Sfânt pornește sau purcede de la Domnul Isus Hristos. El este o parte din El și nu o ființă separată. Să citim un alt citat:

Să citim în continuare Romani 8, 26:

Acest verset ne spune că noi suntem atât de slabi încât nici nu putem să ne rugăm cum trebuie. De aceea Duhul Sfânt ne vine în ajutor și El mijlocește pentru noi cu suspine negrăite. Pentru mulți acest verset este o dovadă că Duhul Sfânt este o ființă separată de Domnul Isus dar din nou se pune aceași întrebare pe care am pus-o mai sus. Cum ne poate ajuta în rugăciunile noastre o ființă care niciodată nu a experimentat ispita prin care trecem noi și pentru care trebuie să ne rugăm pentru a primi putere de la Dumnezeu pentru a birui? Totuși, Scriptura este clară în ce privește cel ce mijlocește pentru noi pentru că în 1 Timotei 2, 5 ne spune că există numai un singur mijlocitor între Dumnezeu și om, Domnul Isus Hristos. Duhul Sfânt nu poate să fie o altă ființă separată de Isus pentru că în acest caz vom avea doi mijlocitori și aceasta este în contradicție cu Cuvântul lui Dumnezeu.
Totuși, pentru a nu exista vreo îndoiala, iată ce spune serva Domnului cu privire la Romani 8, 26:

Observați cum în acest citat sora White vorbește despre Domnul Isus și Duhul Sfânt interschimbabil. Există un singur canal prin care ne putem apropia de Dumnezeu și acesta este Domnul Isus. El Însuși trebuie să aprindă în noi dorința arzătoare ca rugăciunile noastre să fie acceptate de Dumnezeu. Și El face acest lucru prin Duhul Său cel Sfânt sau prin omniprezența Sa. În acest context să citim și următorul citat:

Cine este Cel care modelează? Clar, Domnul Isus hristos prin Duhul Său. Nu cineva separat de El.   
La sfârșit, să ne uităm și la problema Mângâietorului. Dacă toate acestea pe care le-am descoperit până acum sunt adevărate, atunci este de așteptat să aflăm că Domnul Isus Hristos este de asemenea Mângâietorul care era promis de El Îsuși în Ioan 14. Serva Domnului face acest lucru foarte clar. Să citim câteva afirmații:

Cred că este destul de clar.
Acum, cum ne afectează acest adevăr în mod personal. Ca să răspundem la această întrebare vom citi un citat din cartea „Experiențe și viziuni”, pagina 55, 56:

În această vedenie profetică avem două grupe de oameni rugându-se lui Dumnezeu. Amândouă grupele folosesc aceleași cuvinte și cer același lucru, dar primesc răspuns diferit. Primului grup răspunde Domnul Isus și le trimite Duhul Său în timp ce celui de-al doilea grup îi răspunde Satana și le trimite o înrâuire nesfântă. Acum, ei folosesc același cuvinte și cer același lucru, adică Duh Sfânt. Dar de ce primesc răspuns diferit? Unde este diferența? Răspunsul este clar, diferența este în mintea lor și în înțelegerea lor cu privire la ceea ce vor primi. Cei care cred în Trinitate și se roagă pentru Duh Sfânt, pe cine așteaptă de fapt ei să primească? Cu siguranță
nu pe Domnul Isus pentru că ei nu cred că Duhul Sfânt este El Însuși. Ei așteaptă să primească pe altcineva care a preluat locul Lui după înalțarea Sa. De acea, ei primesc pe altcineva dar acest altcineva, așa cum deja am spus, nu cunoaște ispitele prin care trec oamenii și de aceea nu este în stare să le vină în ajutor atunci când sunt ispitiți. Aceasta este lucrarea diavolului care caută să slăbească biserica lui Dumnezeu ascunzându-L pe adevăratul Mângâietor, singurul care le poate ajuta. Serva Domnului ne-a avertizat în privința acestei lucrări:

Rugăciunea mea este că fiecare care citește să înțeleagă importanța acestui subiect și prin credință să-L primească pe Domnul Isus, Cel care a fost ispitit în toate lucrurile ca și noi și care singurul ne poate ajuta atunci când suntem asaltați de ispite. Amin!